Ekorodzice

zaloguj się »
pamiętaj
Załóż konto Zaloguj się przez Facebook'a Przypomnij hasło
Jestem z wami od:2010.02.25 14:44
agnieszka
Ostatnie logowanie: 2014.08.29 17:24
Liczba postów: 175
Moje ulubione: 1
Można mnie znaleźć: Kraków
Województwo: małopolskie

mama m.in. 8 letniego syna

66 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Naturalne barwienie jaj różowy i czerwony

04.04.2014
Naturalne barwienie jaj to nie tylko tradycja, ale i wygoda. Jajka nie są brudne od sztucznych farbek i można je śmiało zjeść na Wielkanocnym śniadaniu. Same plusy! Pisałam już o barwieniu jaj na żółto i niebiesko. Czas na róż!
naturalne barwienie jajek
PRZYGOTUJ!
1/2 litr wody
Pół szklanki papki z czerwonego buraka ( może też być sam sok)
2 łyżki octu winnego

Gotujemy papkę z buraczków czerwonych pół godziny doprowadzając do wrzenia. 3 minuty przed końcem ( 27 minuta), wrzucamy 2- 3 jajka. Wychodzi jajko w kolorze różowym przy zastosowaniu soku i czerwonym przy zastosowaniu papki. 
Dla marzycieli polecam jajka niebieskie. Jak je uzyskać pisałam tutaj barwienie jaj niebieskiDla tradycjonalistów żółte. Barwienie jaj na żółto
Dodaj komentarz
Komentarzy: 3
{opis}
06.05.2014 14:02 - hetmanka
Nie doczekałam się kolorku zielonego:D
{opis}
05.04.2014 14:50 - edyta13
Pięknie te różowe jajeczka wyglądają,ja robię brązowe gotuję łupiny z cebuli i w nich jajka i mam brązowe.A w tym roku zrobię też różowe i czerwone.
{opis}
04.04.2014 22:14 - mama_Igorka
Jeszcze podaj na zielone please!