Ekorodzice

Jestem z wami od:2014.04.23 23:22
bee_montessori
Ostatnie logowanie: 2014.07.15 00:17
Liczba postów: 0
Moje ulubione: 0

użytkownik portalu

60 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Placuszki jaglane z nerkowcami i bananami

19.06.2014

                                         


Będę szczera, moje dzieci nie lubią jaglanki, a mi trudno odpuścić biorąc pod uwagę jej dobroczynne działanie na organizm! Zwłaszcza, kiedy zanosi się na przeziębienie, pomimo pięknej pogody. Znam osoby, które mają zasadę w domu jedzenia kaszy jaglanej podczas choroby. Dzieciaki ubierają się po same uszy, żeby nie być chorym:)

Ja wolę przemycanie, choć może nie jest to do końca uczciwe, po prostu przemilczam ten składnik, jak pada odpowiednie pytanie.

Moje placuszki zwane: „Pełnia zdrowia”

2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej (przed gotowaniem podprażam ziarna w suchym garnku) miksuję z

2 garściami orzechów nerkowca

2 bananami

2 garściami jagód goji

3 jajkami (zamiast jajek można dodać odrobinę mleka rośłinnego)

3 łyżkami zarodków pszennych i

2 łyżkami syropu klonowego

Smażę na średnim ogniu na oleju kokosowym! Wszystkie składniki EKO, żeby nie obciążać dodatkowo organizmu w tym trudnym czasie. Banany nie są wskazane w chorobie, bo są śluzogenne, dla mnie jednak ważne jest, żeby dzieciakom smakowało. Można je zastąpić jabłkiem, dodać awokado. Dla osób, które boją się smażyć bez mąki (placuszki są delikatne i mogą się rozpadać, trzeba je dobrze podpiec), proponuję dodać 2 łyżki skrobi z tapioki, kukurydzianej lub ziemniaczanej. Dodaję też syrop klonowy do ciasta, żeby dzieciaki nie polewały placków, bo wtedy są baaardzo hojne.