Ekorodzice

Jestem z wami od:2013.03.13 11:27
gala
Ostatnie logowanie: 2013.03.23 12:15
Liczba postów: 13
Moje ulubione: 0

użytkownik portalu

20 punktów
Dodaj do ulubionych »
Wyślij wiadomość Wyślij wiadomość

Inne notki »   Wszystkie blogi »

Przepis na ekologiczne bułeczki warkocze

16.03.2013
Jakiś czas temu strasznie nas tu na wsi zasypało i droga do miasta przez kilka dni była nieprzejezdna. W lodówce pustka i brak chleba. Postanowiłam trochę pofantazjować i wyczarowałam bułeczki warkocze posypane makiem i kminkiem z solą. Podobne bułki z kminkiem jadłam w Austrii.


Tak wyglądały moje bułeczki po upieczeniu :)

Przepis na bułeczki jest prosty i robi je się bardzo szybko.

Przepis na bułeczki warkocze:

2 kg mąki
drożdże 10 dkg
łyżeczka cukru na zaczyn drożdżowy
sól
mleko
pół szklanki oleju
1 żółtko do posmarowania


Drożdże rozkruszamy i mieszamy z odrobiną ciepłego mleka, cukrem i 2 łyżkami mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną to wlewamy je do mąki, dodajemy sól, mleko i na koniec olej. Ciasto zostawiamy na ok godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta odrywamy małe kulki które ręką rozwałkowujemy na długie okrągłe paski. Łączymy brzegi i na przemian zaplatamy raz z jednej, raz z drugiej strony. Zostawiamy do wyrośnięcia na kilka minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka. Posypujemy makiem, kminkiem i solą gruboziarnistą lub siemieniem lnianym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut.

Gotowe!



Bułeczki są niezwykle smaczne, zdrowe bez żadnych polepszaczy czy sztucznych składników





Smacznego!
Dodaj komentarz
Komentarzy: 6
{opis}
17.03.2013 20:54 - enigma
A ja lubię kminek :) Bułeczki wyglądają fantastycznie.
{opis}
16.03.2013 23:51 - celestynka
Ale mi narobiłaś ochoty. Chyba jutro się na nie skuszę. Mam nawet drożdże.
{opis}
16.03.2013 20:31 - iaera
Pamiętam, jak lata temu mieszkała w internacie i tam na śniadanie zawsze był chleb z kminkiem. Ale ten kminek był w środku. Brało sie kromkę, "prześwietlało" pod światło, wydłubywało kminek i dopiero smarowało masłem. To były czasy...
{opis}
16.03.2013 16:14 - miraga_
Wyglądają świetnie. Jedynie ten kminek mi nie pasuje, bo osobiście nie lubię.
{opis}
16.03.2013 14:46 - iaera
Z grubej mąki byłyby zdrowsze