Ekorodzice

Uwaga na czerwone i przetworzone mięso!

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2011.03.02, 12:37
Dieta zbyt bogata w czerwone i przetworzone mięso może zabić. Miłośnicy tego typu przysmaków powinni ograniczyć ilość jedzonej szynki czy pieczeni wołowej... W innym przypadku mogą stać się ofiarami raka jelita grubego.

fot. www.sxc.hu


Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCRF) zaleca ograniczenie spożycia czerwonego mięsa w tygodniu do:
  • 500 g gotowanego mięsa,
  • ok. 700 g do 750 g niegotowanego mięsa.

W niektórych badań wykazano, że związki hemu nadające czerwonemu mięsu kolor, doprowadzają do uszkodzenia błony śluzowej jelita grubego.

WCRF namawia także do całkowitego unikania przetworzonego mięsa ze względu na jeszcze większe ryzyko raka jelita grubego. Według najnowszych ustaleń 3 800 przypadkom raka jelita grubego można by zapobiec co roku, jeśli jedlibyśmy mniej niż 70 g przetworzonego mięsa w tygodniu.

Przetworzone mięso oznacza każde mięso konserwowane przez:
  • wędzenie,
  • utwardzanie,
  • solenie,
  • jak również zawierające chemiczne środki konserwujące.
Uważa się, że proces konserwowania powoduje powstawanie czynników rakotwórczych, które mogą uszkadzać komórki ludzkie i umożliwiają rozwój raka.


Aby pomóc konsumentom Brytyjski Departament Zdrowia opublikował listę, która zawiera 70 gramowe porcje czerwonego oraz przetworzonego mięsa:
  • jedna średnia porcja placka pasterskiego,
  • dwa standardowe hamburgery z wołowiny,
  • sześć plasterków salami,
  • jeden kotlecik z jagnięcia,
  • dwa plasterki pieczeni jagnięcej, wołowej lub wieprzowej,
  • trzy plasterki szynki.

Źródło: www.dailymail.co.uk

Przeczytaj także:

Ekoarchitektura – teatr zbudowany z odpadów

Ekoarchitektura – teatr zbudowany z odpadów

Dwoje niemieckich architektów, do niedawna zupełnie anonimowych, rozgłos i międzynarodowe uznanie zyskało dzięki swemu niekonwencjonalnemu podejściu do sztuki. Od lat zajmują się przetwarzaniem odpadów i śmieci w prawdziwe dzieła architektoniczne...... więcej »
Żywy dywanik łazienkowy

Żywy dywanik łazienkowy

Skrawek lasu w Twoim mieszkaniu? To możliwe! I to nie tylko dzięki bożonarodzeniowej choince. Każdy z nas może poczuć leśny klimat dzięki szwajcarskiemu projektantowi. Nguyen La Chanh wymyślił dywanik łazienkowy z mchu, tzw. Moss Carpet...... więcej »
Meble na dwóch kółkach

Meble na dwóch kółkach

Od ponad dwudziestu lat Andy Gregg pokazuje całemu światu, jak powinna wyglądać prawdziwa jazda bez trzymanki! Z pełnym sukcesem wyznacza nowe trendy rowerowe. Nie dokonuje tego jako kolarz na ścieżkach leśnych czy ulicach, ale jako projektant... więcej »
Biżuteria z mleczaków

Biżuteria z mleczaków

Dziś chyba już nikogo nie dziwi maleńki diamencik umieszczony w zębie, błyszcząca ozdoba, drobny kamyczek przykuwający uwagę. Ostatnio jednak ząb nie tylko jest ozdabiany, ale sam zamienił się w ozdobę. Na dość nietuzinkowy pomysł... więcej »
Szafran – nie wszystko złoto, co się świeci

Szafran – nie wszystko złoto, co się świeci

Przyprawa ta stanowi klucz do sukcesu każdego ceniącego się kucharza. Wystarczy jej szczypta, by potrawa zmieniła się w wykwintne danie. Znano ją już w czasach antycznych. Faraonowie i cesarze rzymscy lubowali się w tym specjale. A Marek... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
19.08.2011 17:38 - madzioch
nareszcie ktoś dokładnie napisał jakie proporcje tego mięsa saą że tak powiem dopuszczalne.
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »