Ekorodzice

Tea time is coming

Autor: Magdalena Łukaszewska 2010.01.06, 16:20
fot. www.sxc.hu
Godzina siedemnasta. Porcelanowa filiżanka, dwie kostki cukru, dzbanek z wodą - najwyższa pora na "tea time". Odpowiednie proporcje herbaty, mleka i wrzątku, właściwa długość parzenia napoju oraz prawidłowa kolejność jego przyrządzania, czyli wszystko to, co jest niezbędne, aby zaspokoić kubki smakowe najwybredniejszych smakoszy.



Choć w celebrowaniu picia herbaty zostajemy daleko w tyle za Anglikami i Japończykami, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jedna filiżanka ciepłego napoju towarzyszyła nam każdego dnia. I nie musi to być wcale rasowa bawarka czy japońska zielona herbata. Smaków tego napoju jest tak wiele, że w końcu któryś musi przypaść wam do gustu.


Herbata czarna

Z pewnością każdy z was zna jej smak, ale pewnie nie wszyscy wiedzą, że długość przyrządzania czarnej herbaty wpływa na jej właściwości. Gdy jest parzona krócej niż 2-2,5 minuty, potrafi pobudzić lepiej niż kawa. Natomiast dłuższe parzenie herbaty powoduje, iż uwalnia się z niej kwas garbnikowy, czyli tanina, która ma właściwości uspokajające i usypiające. Poza tym czarna herbata jest bogata w potas i fluor, posiada także działanie odwadniające.


Herbata zielona

Zawiera witaminy A, B, C oraz cynk, fluor, wapń, potas i magnez. Zielona herbata wpływa korzystnie na nasz system odpornościowy. Poza tym pomaga oczyścić organizm z toksyn, redukuje poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Zapobiega również zawałom serca oraz udarom mózgu.


Herbata z dzikiej róży

Jest źródłem witaminy C, wzmacnia system immunologiczny oraz oczyszcza krew. Jeśli macie ochotę przygotować herbatę z samodzielnie zebranych owoców, najpierw powinniście dokładnie je ususzyć. Wszystkim osobom, którym zależy na czasie, proponujemy wsadzić owoce do lekko ogrzanego piekarnika lub mikrofali. Tak będzie dużo szybciej. Następnie w młynku do kawy zmielcie osuszone owoce. Pamiętajcie, aby po zaparzeniu herbaty przecedzić ją przez drobne sitko. W ten sposób pozbędziecie się niewielkich i ostrych włosków znajdujących się na owocach dzikiej róży.


Herbata z kopru włoskiego

Wpływa korzystnie na mięśnie oddechowe oraz oskrzela, ma działanie oczyszczające. Herbata z kopru włoskiego stosowana jest także w leczeniu kolki u dzieci.


Herbata z kwiatu lipy

Ma działanie oczyszczające, odwadniające i rozkurczowe. Jest skutecznym środkiem leczniczym przy przeziębieniach, nadciśnieniu, bezsenności oraz bólach reumatycznych. Poza tym wpływa kojąco na skołatane nerwy.

Herbata z mięty ogrodowej

Stosowana jest w leczeniu stanów zapalnych błony śluzowej żołądka oraz jelita cienkiego. Pomaga na skurcze żołądka, wzmaga produkcję kwasu żółciowego i ułatwia przepływ żółci. Posiada także właściwości uspokajające.


Herbata z mięty pieprzowej

Dobrze wpływa na żołądek, jelita i skołatane nerwy. Stosowana jest przy skurczach, wzdęciach, mdłości i zgadze. Herbata z mięty pieprzowej pomoże ugasić pragnienie, jednak nie może być słodzona.


Moją ulubioną herbatą jest ta z dzikiej róży.

Enjoy. Itadakimasu.


Źródło: Praktyczne porady dla pani domu

Przeczytaj także:

Co powinieneś wiedzieć na temat ostrego bólu?

Co powinieneś wiedzieć na temat ostrego bólu?

Ból ostry jest terminem odnoszącym się do czasu trwania dolegliwości bólowych. Hasło ostry oznacza klinicznie: trwający krócej niż 3 miesiące. Określenie czasu bólu ma kluczowe znaczenie ze względu na patomechanizm powstawania bólu, ważny... więcej »
Szczotka, pasta, kubek, ciepła woda… - czyli niezbędnik mycia zębów dla dzieci

Szczotka, pasta, kubek, ciepła woda… - czyli niezbędnik mycia zębów dla dzieci

Obecność tylko mlecznych zębów nie oznacza, że o higienę jamy ustnej dziecka nie należy odpowiednio dbać. Nauka mycia zębów powinna się bowiem zacząć jeszcze zanim pierwszy ząbek ujrzy światło dzienne. A dokładne czyszczenie każdego... więcej »
Ortoreksja – zaburzenia odżywiania

Ortoreksja – zaburzenia odżywiania

- Wstaję o 6:00. Idę na pobliski targ do zaufanej sprzedawczyni. Wiem, że ma świeże i zdrowe produkty, innych bym przecież nie kupiła! Dwa pomidory, czerwona papryka, szczypiorek i ogórek – to moje śniadanie. Muszę je zjeść punktualnie... więcej »
Jak żyć w zgodzie z zegarem biologicznym?

Jak żyć w zgodzie z zegarem biologicznym?

W każdej żywej istocie od chwili narodzin znajduje się wewnętrzny zegar biologiczny, który wpływa na jej samopoczucie, sprawność umysłową i fizyczną. Dlatego tak ważne jest, abyśmy poznali jego mechanizm. Dzięki temu będziemy mogli odpowiednio... więcej »
Jak ubrać dziewczynkę na ślub i wesele? Poradnik dla rodzica

Jak ubrać dziewczynkę na ślub i wesele? Poradnik dla rodzica

Uroczystości typu ślub i wesele rządzą się swoimi, ściśle określonymi prawami, jeśli chodzi o dress code gości. Dotyczy to także zaproszonych na wydarzenie najmłodszych. Jaki outfit wybrać dla dziewczynki, aby ona również wyglądała tego... więcej »


ikona kategorii
Opinia eksperta

Joanna Mendecka – psycholog, dietetyk, www.mamowanie.pl

A może "mała czarna"?

Kawa, podobnie jak czarna herbata, zakwasza organizm oraz wypłukuje z niego cenne składniki mineralne. Stanowczo odradzam regularne stosowanie kawy czy herbaty. Natomiast kawa z mlekiem i cukrem to definicja najbardziej niezdrowego napoju. Kawa wypłukuje z organizmu mikroelementy, cukier powoduje namnażanie grzybów, a mleko jest przez nas nietrawione i działa śluzotwórczo. W dużym skrócie połączenie to szalenie osłabia jelita, które są jednym z najważniejszych miejsc w procesie trawienia, a ich stan wpływa w ogromnym stopniu na poziom naszej odporności.Warto natomiast pić kawę zbożową oraz słabe herbatki ziołowe, kompoty niesłodzone. Napojem o właściwościach orzeźwiających jest yerba mate - pita w tradycyjny sposób.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »