Ekorodzice

Pestki dyni

Autor: Joanna Mendecka 2013.03.08, 10:54

Czy pestki to samo zdrowie? Które mają najlepsze właściwości? W jakich ilościach można je podawać dzieciom i czy mogą zaszkodzić? I co tak naprawdę kryją w sobie pestki z dyni? Doradca żywieniowy naszego portalu odpowiada na Wasze pytania i rozwiewa wszystkie wątpliwości.

fot. Pestki z dyni


PYTANIE OD UŻYTKOWNICZKI PORTALU EKORODZICE.PL

Staramy się konsumować owoce z pestkami. Mąż nigdy nie wypluwa pestek z czereśni... Zastanawiam się jednak, które pestki jeść a które nie. Słyszałam, że pestki moreli, brzoskwiń podobno są trujące. Dużo czytałam na temat pestek moreli i ich przeciwrakowej właściwości. Zalecenia to około 15 sztuk dziennie. Jak mamy się do tego ustosunkować? Czy dzieciom warto podawać pestki? Zależy mi na zdaniu autorytetu, dlatego piszę do Pani. Dziękuję za odpowiedź.


JOANNA MENDECKA ODPOWIADA:

Dzieciom warto podawać pestki: słonecznika, dyni, nasion sezamu oraz siemienia lnianego, głównie ze względu na obecność dobrze przyswajalnych mikroelementów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza Omega 3). Pestki dyni zawierają wiele witamin (B1, B2, B3 i B9)  oraz takich mikroelementów jak mangan, magnez, fosfor, cynk czy żelazo. Pomagają też w walce z pasożytami.

Wszelkie diety czy produkty mające na celu profilaktykę chorób mogą stosować dorośli. Dzieciom nie stosujemy żadnych diet - chyba, że dziecko ma zaburzenia metaboliczne czy candidę. Ich organizmy nie są jeszcze zanieczyszczone, nie potrzebują dawek uderzeniowych przeciwutleniaczy. Podawanie dzieciom dużej ilości pestek z moreli może im bardzo zaszkodzić. Sądzę, że dorosłym również.


Zachęcam do wybierania takich produktów, które nie niosą ze sobą skutków ubocznych. Na przykład kwasy tłuszczowe znajdują się w rybach, ale ich zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest tak duże, że zbyt duże ilości zjadanych ryb doprowadzą do choroby. Znacznie lepiej jest dodawać do posiłków siemię lniane.



UWAGA! Pestki oraz nasiona mielimy i przechowujemy w słoiczku w lodówce do 3 dni. Później ich wartości zaczynają się utleniać.




Tagi: dyni   dzieci   odżywianie   pestki  

Przeczytaj także:

Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Wszystko o grzybicy układu pokarmowego

Grzybica, drożdżyca, kandydoza – wiele nazw, ale jedno skojarzenie... Wszytko o tym, skąd się biorą drożdżaki, jak z nimi walczyć i kto jest najbardziej zagrożony. Będzie również o tym, co może zdziałać homeopatia i zdrowia dieta. Z... więcej »
 Kuchnia amerykańska to nie tylko fast-food!

Kuchnia amerykańska to nie tylko fast-food!

Wokół amerykańskiej diety narosło wiele stereotypów. Kojarzona z niezdrowymi, szybkimi przekąskami, nie ma zbyt wielu sympatyków w środowisku ekologicznych rodziców. Czy strach przed amerykańskim menu jest uzasadniony? Wystarczy poszerzyć... więcej »
Mleko jaglane

Mleko jaglane

W naszym domu kasza jaglana wiedzie prym już od dłuższego czasu. Możliwości jej zastosowania i podania stale się powiększają, dlatego zawsze staram się mieć ją ugotowaną na zapas. Wśród moich domowników furorę robi m.in. mleko jaglane... więcej »
Pasta słonecznikowa z jabłkiem

Pasta słonecznikowa z jabłkiem

Jaką wersję pasty słonecznikowej lubicie najbardziej? Na ostro, a może na słodko? Tym razem mamy coś dla łasuchów. Delikatny, słodki smak jabłek to doskonała przekąska do chleba dla najmłodszych. więcej »
Zdrowe frytki z frytkownicy? Jest na to sposób

Zdrowe frytki z frytkownicy? Jest na to sposób

Czy frytki z zasady muszą być niezdrowe? Niekoniecznie! Oczywiście frytki z popularnych restauracji fast food to cichy zabójca. Jednak istnieją urządzenia do smażenia beztłuszczowego tych ulubionych przekąsek Naszych dzieci. Można w nich przyrządzać... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »