Ekorodzice

Groch z kapustą POTRAWA WIGILIJNA

Autor: Joanna Koszewska 2013.11.26, 14:32
Jedna z najbardziej znanych polskich potraw wigilijnych w ekoodsłonie. Groch z kapustą wbrew przysłowiu pasuje do siebie znakomicie i świetnie się zaprezentuje na waszych świątecznych stołach.

fot. groch z kapustą


  • 250 g grochu białego                                                   Czas przygotowania: ok. 1 godziny
  • 750 g kiszonej kapusty                                                 Moczenie: 12 godzin
  • Duża cebula                                                                Ilość porcji: 6-8
  • Łyżka kminku                                                              Wielkość porcji: 150-200 g
  • Pół łyżeczki mielonej papryki                                         Kaloryczność potrawy: 100 g= 100 kcal
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól do smaku

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

    1. Umyty groch namoczyć na noc, następnego dnia odcedzić, zalać przegotowaną wodą, ugotować, pod koniec gotowania posolić. 

    2. W płaskim rondlu rozgrzać olej. Kapustę usiekać, włożyć do rondla, dodać kminku, zalać wrzątkiem – tak aby woda przykryła kapustę, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować około 40-50 minut. 

    3. Usiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z ognia, posypać papryką. 

    4. Odcedzony groch połączyć z kapustą i cebulą, wymieszać, chwilę poddusić razem, doprawić do smaku.

    WAŻNE: Aby potrawa była łatwiej strawna należy pamiętać o dodaniu kminku! 



    Tagi: groch   kapusta   kuchnia   zdrowa  

    Przeczytaj także:

    Dieta przy rozwolnieniu malucha - jak złagodzić objawy na brzuszku dziecka?

    Dieta przy rozwolnieniu malucha - jak złagodzić objawy na brzuszku dziecka?

    Wśród rodziców pokutuje wiele mitów dotyczących diety przy rozwolnieniu u ich dzieci. Przenoszą na malucha swoje dobre doświadczenie głodówki. Sięgają po specjalne diety np. BART. Czy słusznie? Dowiedz się, czy wystarczy przeczekać rozwolnienie... więcej »
    Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

    Szukasz wzmocnienia? Spróbuj Yerba Mate El Pajaro

    Paragwaj to kolebka yerba mate! Wskazuje na to już sama nazwa tej rośliny: ostrokrzew paragwajski. Wiekowa tradycja picia naparu z ostrokrzewu w Paragwaju to przede wszystkim: moc i intensywność! Charakterystyczny susz yerba mate posiada listki,... więcej »
    Dżem z owoców dzikiej róży

    Dżem z owoców dzikiej róży

    Dżem z owoców z dzikiej róży jest nie tylko zdrową przekąską, ale i tanią w wykonaniu. Owoce możemy zbierać w czystych terenach pod lasem. Do przygotowania dżemu nadają się wszystkie gatunki, nawet te o najmniejszych owocach czy te przemarznięte.... więcej »
    Kuchnia pięciu przemian: PRZEPISY

    Kuchnia pięciu przemian: PRZEPISY

    Zgodnie z koncepcją tradycyjnej medycyny chińskiej proces trawienia i przyswajania będzie przebiegać prawidłowo tylko wtedy, gdy dostarczymy do organizmu zrównoważony pokarm przyrządzony według kuchni pięciu przemian. Choć jest to dość stara... więcej »
    Zupa z selera

    Zupa z selera

    Tym razem na naszej patelni i w naszym garnku jarzyną numer jeden będzie… seler. To niskokaloryczne warzywo jest prawdziwym zastrzykiem zdrowotnym – źródłem wit.C, kwasu foliowego, fosforu, wapnia, potasu oraz cynku. Zobaczmy, jakie rarytasy... więcej »


    Komentarzy: 2
    {opis}
    12.12.2013 16:04 - superbabcia
    Groch z kapusta to podstawa każdego wigilijnego stołu!
    {opis}
    27.11.2013 12:38 - hetmanka
    Fajny przepis. Nie wpadłabym, aby robić go z kiszonej kapusty. U mnie jadało się ze zwykłej z dużą ilością tłuszczu Nigdy za tym nie przepadałam. Wypróbuje wasz przepis i dam znać
    Najlepsze prezenty świąteczne
    zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
    praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
    dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
    karta podarunkowa
    inne

    Kategorie Blogów