Ekorodzice

Wegańska pasta do chleba

Autor: Jolanta Walczyk 2013.08.01, 15:23

Kupne pasty do chleba mają wiele konserwantów. Często spędzamy godziny w sklepie, czytając etykiety. Warto ten czas wykorzystać w kuchni i zrobić własną pastę do jedzenia z pestek dyni i słonecznika.


fot. Wegańska pasta do chleba


PRZYGOTUJ:

  • 50 gram pestek ze słonecznika
  • 50 gram pestek z dyni 
  • mały ząbek czosnku Polskiego
  • łyżkę oleju rzepakowego z czosnkiem
  • 100 ml wody źródlanej
  • natkę pietruszki
  • pieprz 


PRZYGOTOWANIE:

  1. Pestki słonecznika i dyni zalewamy zimną wodą i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
  2. Rano odsączamy pestki. Dodajemy pieprz gruboziarnisty do smaku (lub inne zioła według uznania), łyżkę oleju rzepakowego lub oliwę czosnkową i posiekany czosnek. Całość miksujemy za pomocą blendera. 
  3. Na koniec mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Gotowe! 

fot. pastadochleba


Idealna pasta do chleba. Można przechowywać około tygodnia w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Świetnie smakuje też na świeżej cukinii lub ogórku.



Tagi: chleba   do   dyni   dzieci   pasta   pestki   pestki   słonecznika   żywienie  

Przeczytaj także:

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej... więcej »
Które suplementy diety naprawdę działają?

Które suplementy diety naprawdę działają?

Pewnie wiele razy zadajecie sobie pytanie czy warto je zażywać? Mam podobny problem, gdyż co rusz trafiają do mnie sprzeczne sygnały z różnych źródeł. Ostatnimi czasy trafiłam przypadkiem na stronę dwóch dziennikarzy z Anglii,... więcej »
Zupa z dyni dla alergików

Zupa z dyni dla alergików

Przyrządzona nie tylko na co dzień, ale także podczas wieczornego spotkania z rodziną będzie świetnym kulinarnym rozwiązaniem. Kremowa konsystencja sprawia, że zupa nadaje się do podania jako przystawka. Dynia bogata jest w żelazo, fosfor,... więcej »
Odżywianie wg Pięciu Przemian

Odżywianie wg Pięciu Przemian

Według medycyny tradycyjnej jesteśmy chorzy, ponieważ doprowadzamy do zanieczyszczenia naszego ciała różnymi truciznami, zaburzając wewnętrzną równowagę w organizmie. Współczesny tryb życia: brak ruchu, stres, nieprawidłowe i nadmierne... więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »


Komentarzy: 7
{opis}
14.05.2014 22:59 - zamotana
Pesto z zieloną natką! Prosty przepis: pęczek natki pietruszki zmiksuj z prażonymi nasionami słonecznika, odrobiną oliwy, z dodatkiem soku z cytryny, pieprz i gotowe! Wymieszaj z makaronem lub posmaruj pieczywo, połóż plasterek mozzarelli i pomidora: proste, smaczne i zdrowe!
{opis}
12.12.2013 16:05 - superbabcia
Wegańska pasta do chleba to powinna być podstawa w każdym nawet nie wege domu zamiast masła
{opis}
21.10.2013 16:45 - brunetka_zona
Ja dziś zrobiłam słonecznik+ migdały sól, pieprz Moim zdaniem ok Zamiast masła idealna!
{opis}
06.08.2013 11:59 - wielodzietna
Apetycznie wygląda Lecimy po słonecznik Dynię juz mamy...tj. pestki oczywiście.
{opis}
05.08.2013 12:55 - celestynka
Zrobiłam, zjadłam, jest pyszna.
{opis}
05.08.2013 12:28 - hetmanka
Ja robiłam do tej pory z samymi nasionami słonecznika. Tylko je prażyłam w oleju sezamowym. Jednak bez jest pewnie bardziej zdrowo i raw...
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów