Ekorodzice

Uwaga na parabeny w kosmetykach i żywności!

Autor: Iwona Sławek 2010.10.25, 11:29
Parabeny to ciała stałe, o wyglądzie drobnych, bezzapachowych i  bezbarwnych kryształków. Pod tą łatwo wpadającą w ucho nazwą, skrywają się estry kwasu parahydroksybenzoesowego (PHB), które prowadzą do podrażnień skóry. Przypuszcza się również, że mogą one być przyczyną rozwoju guzów piersi, a także odpowiadać za obniżenie płodności mężczyzn.

fot. Iwona Sławek


Słowo „Parabeny” wypowiada się łatwo i z lekkością, przez co brzmią już mniej „obco”. Kiedy już przeciętny Kowalski połknął przysłowiowy haczyk, łatwo także nakłonić go do korzystania z dobrodziejstw współczesnych produktów z zawartością metylo, etylo, propylo, butylo, heptylobenzyloparabenem.


Gdzie można je znaleźć?

Stosowanie parabenów w kosmetykach jest bardzo popularne, Unia Europejska dopuszcza występowanie ich w stężeniu do 0,4 %, a w pozostałych krajach może się wahać od 0,3 do 0,5%. Na owe konserwanty jak i ich pochodne natrafić można szczególnie w kremach i balsamach nawilżających.

Parabeny w kosmetykach obecne są w całej gamie dostępnych produktów do pielęgnacji ciała (także dzieci!!!):
  • mydła,
  • szminki,
  • szampony,
  • maskary do rzęs itp.
Parabeny w żywności obecne są głównie w:
  • sałatkach,
  • ciastach,
  • ketchupie,
  • majonezie,
  • konserwach rybnych i mięsnych,
  • lemoniadach,
  • sokach (głównie jarzynowych),
  • przyprawach,
  • dżemach,
  • konfiturach,
  • ciastkach,
  • mrożonkach.
Szacuje się, że parabeny stosuje się w ponad 13 tysiącach produktów. Według Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (Food and Drug Administration – www.fda.gov) średnia dzienna dawka parabenów osoby ważącej 60 kg stanowi 76 mg, z czego 1 mg pochodzi z żywności, 50 mg z kosmetyków i środków higieny osobistej, a 25 mg z leków.[1]


Parabeny a nasze zdrowie

Parabeny dość często są przyczyną podrażnień skóry:
  • zaczerwienienie,
  • świąd,
  • wypryski,
  • pokrzywka.
Przy dłuższym stosowaniu uczulenie może się pogłębić, a nawet może dojść do rozwoju dermatozy okołoustnej i trądziku różowatego. Dlatego też, osoby ze skłonnością do wymienionych powyżej problemów skórnych, nie powinny stosować kosmetyków zawierających parabeny. Także, wystawianie skóry na działanie promieni słonecznych potraktowanej kosmetykiem o stężeniu parabenów większym niż 0,4% narażone jest na uszkodzenie, zwłaszcza wtedy, gdy w kosmetyku (kremie) występują inne estry i kwasy mogące inicjować hydrolizę estrów PHB.

W ostatnich latach zwrócono uwagę na działanie estrogenne owych konserwantów. Przypuszcza się, iż mogą one być przyczyną rozwoju guzów piersi, a także odpowiadać za obniżenie płodności mężczyzn. Niestety, pomimo tych spekulacji, potwierdzonych wstępnymi badaniami, nadal producenci dodają parabeny m.in. do dezodorantów i antyperspirantów. A stosowanie ich niesie za sobą ryzyko przedostawania parabenów do podskórnej tkanki tłuszczowej (jako składniki litofilne, czyli zbliżone do tłuszczu swobodnie wnikają do niej) i mogą tam ulegać kumulacji. W związku z tym kobiety karmiące piersią absolutnie powinny zrezygnować z natłuszczania piersi kosmetykami zawierającymi parabeny, żeby związki te dodatkowo nie przemieszczały się do organizmu dziecka.


Dlaczego parabeny są tak popularne?
  • Popularność tych dziwnie brzmiących związków chemicznych bierze się z ich umiejętności do powstrzymywania rozwoju grzybów i  pleśni. Jednak w walce z bakteriami nie są skuteczne, dlatego też często stosuje się mix: parabeny + środki konserwujące, np. fenoksyetanol (phenoxyethanol) czy pochodne mocznika, z którymi to parabeny działają synergicznie.

  • Na popularność wpływają także ich unikalne właściwości,  tj.brak koloru, zapachu, zmiany konsystencji produktu, w którym się znajdują.

…metylo, etylo, propylo, butylo, heptylo i benzyloparaben – po co aż tyle rodzajów? Ponieważ:
  • z różną siłą działają na drobnoustroje
  • różnią się stopniem rozpuszczalności w wodzie (najlepiej rozpuszcza się ester metylowy, najgorzej benzylowy)
  • mają zbliżoną do siebie, ale jednak różną swoistość
W zależności od potrzeby stosuje się dany rodzaj parabenów, a  często używa się ich mieszanin, przez co w jednym produkcie mamy kilka ich rodzajów.


UWAGA! Parabeny występują pod innymi nazwami!
Parabeny posiadają kilka synonimów:„nipaginy”, „aseptyny”, „nipa estry”, a  nazewnictwo to związane jest z występowaniem pochodnych PHB, do których należą związki: parasept, nipagin, aseptin.

Źródło: [1] Darbre P.D., Aliiarrah A., Miller W.R., Coldham N.G., Sauer M.J., Pope G.S., Journal of Applied Toxicology, 2004, s.24, s.513.)

Tagi: cera   ciąża   karmienie   kosmetyki   parabeny   piersią   zdrowie  

Przeczytaj także:

5 sposobów na perfekcyjny makijaż

5 sposobów na perfekcyjny makijaż

Każdego ranka zrywamy się z łóżek o nieprzyzwoicie wczesnej porze, aby poprawić matkę naturę. Kosmetyki idą w ruch - zaczynając od podkładu i pudry, a kończąc na tuszu do rzęs i szmince.Wszystko po to, aby nadać swej cerze promienny wygląd,... więcej »
Panele fotowoltaiczne w domu – czy warto zainwestować?

Panele fotowoltaiczne w domu – czy warto zainwestować?

Fotowoltaika to nowe, innowacyjne i ekologiczne rozwiązanie. Rozwija się bardzo prężnie i dynamicznie. Coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę, jak można chronić środowisko i zadbać o swoje lepsze jutro. Z tego właśnie powodu wybierają... więcej »
Jak wybrać dobry materac do spania i codziennie budzić się wypoczętym?

Jak wybrać dobry materac do spania i codziennie budzić się wypoczętym?

W ciągu całego życia przesypiamy średnio 20 lat. Każdego dnia spędzamy w łóżku od 6 do 8 h dziennie. A od dobrej jakości nocnego odpoczynku zależy nasz cały dzień. Kiedy budzimy się z bólami pleców, zdrętwiałymi kończynami, czy bólem... więcej »
Jak zadbać o urozmaicony jadłospis maluszka, włączając do jego diety kleiki i kaszki?

Jak zadbać o urozmaicony jadłospis maluszka, włączając do jego diety kleiki i kaszki?

Zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, rozszerzanie diety dziecka można rozpocząć, kiedy maluszek zdobędzie umiejętności niezbędne do spożywania pokarmów innych niż mleko, po 4. – 6. miesiącu życia. Wtedy w menu pociechy mogą pojawić... więcej »
Insulina i leptyna - diabelskie sztuczki otyłości

Insulina i leptyna - diabelskie sztuczki otyłości

„Przestań jeść i zacznij się ruszać” – taki sygnał powinien otrzymać nasz mózg za każdym razem, gdy próbujemy przeholować z jedzeniem. Niestety, tego typu mechanizm często zawodzi. Kto lub co za tym stoi? Na to pytanie odpowiedzi szukał... więcej »


Najnowsze na blogach

Absolwentka Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, mgr kształtowania środowiska przyrodniczego, a także technik architekt. Ekolożka z zawodu i pasji. Prowadzi szkolenia z zakresu ekologii, zajmuje się kompleksowym doradztwem z zakresu ochrony środowiska. Prywatnie mama dwójki chłopców: dwuletniego Antka i pięcioletniego Leosia, którym od narodzin towarzyszą klimaty ekologiczne. Prowadzi bloga www.ekotropiciel.pl oraz stronę www.ecoekspertyzy.pl



Zobacz wszystkie »

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »