Ekorodzice

Piernik z marchwi

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2013.12.12, 12:57

Święta tuż, tuż, a pomysłów na zdrowe słodkości w głowie brak? Nie martwcie się! Mamy dla was przepis na zdrowy i szybki w przygotowaniu piernik z marchwi, który nie zawiedzie nawet największego miłośnika deserów...

fot. piernik_z_marchwi

PRZYGOTUJ:

  • pół szklanki wrzątku
  • 1 kg marchwi
  • 2 dag drożdży
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu najlepiej lipowy lub wielokwiatowy
  • jajko
  • pół szklanki kakao
  • pół szklanki maki pszennej
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów laskowych
  • przyprawy do smaku: cynamon,kardamon, zmielone goździki, pieprz czarny ( 1 łyżka)
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 100 g mlecznej czekolady, 2 łyżki mleka, wiórki kokosowe ( polewa)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Do wrzącej wody dodaj pokrojona w cząstki marchew i poczekaj aż się ugotuje.
  2. Odcedź marchew z wody. Zmiksuj ją i odstaw do ostygnięcia.
  3. Rozpuść drożdże w odrobinie ciepłej wody. Dodaj do papki z marchwi.
  4. Kolejno dodaj: mąkę kukurydziana, rozpuszczony miód, przyprawy, jajko, oliwę i namoczone wcześniej bakalie.
  5. Dodać startą na małych oczkach marchewkę i startą skórkę ze sparzonej wcześniej pomarańczy. 
  6. Dodać mąkę pszenna i kakao. Zgnieść na dość twarde ciasto. Jeśli nie jest twarde dosypać jeszcze trochę mąki pszennej.
  7. Ciasto przełożyć do formy  wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami.
  8. Pozostawić 20 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  9. Piec w piekarniku ok. 1h  ( zalecana temperatura 180 stopni Celcjusza).
  10. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić w formie do ostygnięcia.
  11. Zacząć robienie polewy.W garnuszku zagotować mleko, zmniejszyć ogień, dodać czekoladę i mieszać do połączenia. Polać wierzch piernika. Posypać go wiórkami kokosowymi.
SMACZNEGO!


Tagi: marchew   piernik  

Przeczytaj także:

Pestki dyni

Pestki dyni

Czy pestki to samo zdrowie? Które mają najlepsze właściwości? W jakich ilościach można je podawać dzieciom i czy mogą zaszkodzić? I co tak naprawdę kryją w sobie pestki z dyni? Doradca żywieniowy naszego portalu odpowiada na Wasze pytania... więcej »
Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda kranowa, filtrowana czy butelkowana? Co i kiedy warto wybrać?

Woda jest podstawowym składnikiem ludzkiego organizmu. Jest potrzebna do przygotowywania posiłków, napojów, umożliwia wzrost roślin i utrzymanie czystości oraz higieny. Jednym słowem – jest niezbędna do życia. Zazwyczaj o niej nie myślimy... więcej »
Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Nawyki żywieniowe u dzieci a budowanie odporności

Dlaczego zdrowe żywienie jest tak ważne? To proste! Od tego: co jemy, jak jemy oraz na ile sprawnie funkcjonuje nasz układ trawienny – zależy ok. 80-90% naszego dobrego zdrowia. Pożywienie, które zjadamy, buduje nasze ciało oraz wpływa... więcej »
Kasza jaglana PRZEPISY

Kasza jaglana PRZEPISY

Kaszę jaglaną warto gotować raz na dwa dni dla całej rodziny i przechowywać ją w lodówce. Mrożenie nie jest najzdrowszą formą przechowywania jedzenia i lepiej z niego korzystać jedynie okazjonalnie, zwłaszcza dla dzieci poniżej 2-3 roku... więcej »
Jak zdrowo i regularnie żywić dzieci? - dla zapracowanych - Maczfit

Jak zdrowo i regularnie żywić dzieci? - dla zapracowanych - Maczfit

Za mamusię, za tatusia, za babcię, za dziadka… Niestety – nie każdego małego niejadka da się w ten sposób przekonać do zjedzenia posiłku do końca albo w ogóle do jedzenia. Niejadek potrafi być wyjątkowo uparty, rodzice mogą szybko stracić... więcej »


Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »