Ekorodzice

Jak przechowywać kuchenne przyprawy?

Autor: Redakcja Ekorodzice.pl 2010.12.28, 16:54
fot. www.sxc.hu
Nieumiejętne przechowywanie kuchennych przypraw sprawia, że tracą one swoje naturalne wartości, głównie zapachowe i smakowe. By temu zapobiec, warto zainwestować w niewielką półeczkę, na której w specjalnych słoiczkach można je  trzymać Nie zapominajmy, że w papierowych torebeczkach, w jakich na ogół są sprzedawane – przyprawy tracą swój aromat. Jeśli natomiast chodzi o przyprawy liściaste, można skropić je odrobiną wody i schować do lodówki.


Przeczytaj także:

Jak wybielić zęby domowym sposobem?

Jak wybielić zęby domowym sposobem?

Uporczywy kamień nazębny spędza Ci sen z powiek? Nie masz pieniędzy, aby unicestwić go ultradźwiękami? Na szczęście, jest inny tani i naturalny sposób na pozbycie się osadu nazębnego. Namocz szczoteczkę w pulpie truskawkowej tak, jakby to... więcej »
Czym kroić czosnek?

Czym kroić czosnek?

Siekasz czosnek metalowym nożem lub wyciskasz miąższ za pomocą wyciskacza zrobionego z aluminium? STOP! Przez ten zwyczaj, Twoje potrawy mogą mieć posmak ostrej goryczki, a żołądek odmawia Ci posłuszeństwa. Dlaczego? ... więcej »
Maseczki ściągające

Maseczki ściągające

Mamy dla Was dwa przepisy na domowe maseczki ściągające z siemienia lnianego i białka kurzego. Do przygotowania maseczki nr I potrzebujemy garść siemienia lnianego, którą gotujemy z małą ilością wody (tylko tyle, aby zakryła nasiona). Możemy... więcej »
Sposób na niestrawność

Sposób na niestrawność

Święta to radosny czas w gronie rodziny, ale i często ból brzucha spowodowany przejedzeniem... Jeśli cierpisz na niestrawność, zamiast sięgać po leki z apteki. Sporządzić napar z liści mięty, korzenia mniszka lekarskiego, dziurawca lub rumianku... więcej »
Domowy sposób na przeziębienie i ból gardła

Domowy sposób na przeziębienie i ból gardła

Większości z nas malina kojarzy się z beztroskim latem u babci. Jednak ten słodki owoc nie tylko zaspokaja nasze podniebienia, ale także potrafi skutecznie postawić na nogi, gdy złapiemy przeziębienie. Jak to zrobić? Wystarczy dwie łyżki owoców... więcej »


Komentarzy: 1
{opis}
09.04.2012 13:09 - miraga_
Ja najczęściej używam taki wąskich wysokich słoiczków po kaparach w zalewie. Mam już w jednym bazylię i w drugim rozmaryn. Jeżeli trzymam jakąś przyprawę w oryginalnym opakowaniu, to zawsze po otwarciu spinam dodatkowo spinaczem.

Quizy

1001 pytań i odpowiedzi na kazdy temat. Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej zajrzyj tutaj.

 

 

Zobacz wszystkie »

Sondy

Sondy w portalu ekorodzice.plZobacz co ludzie myślą na ważne tematy. Wiele pytań i intrygujących odpowiedzi.

 

 

Zobacz wszystkie »