Ekorodzice

E951 – aspartam, czyli słodka śmierć

Autor: Iwona Sławek 2010.08.17, 08:32
„Słodka śmierć” – gdyby pokusić się o krótkie zdefiniowanie substancji, jaką jest aspartam, można by określić ją powyższymi słowami. Doprecyzowując, dodałabym, że „powolna”…

fot. www.sxc.hu


Aspartam to chemiczny dodatek do żywności, znany jako niskokaloryczna alternatywa dla cukru, który kryje się pod symbolem E951. Ale można znaleźć go także pod nazwami:
  • NutraSweet,
  • Equal,
  • Spoonful,
  • Equal-Measure,
  • Sugar Free,
  • Canderel.

Tę słodką alternatywę wynaleziono przypadkowo w 1965 r. podczas testowania leku na wrzody żołądka. Zachłyśnięcie się faktem odkrycia „super dietetycznego środka” (i zapewne wizją zbicia fortuny) zaowocowało wprowadzeniem w 1974 r. aspartamu jako dodatku do suchej żywności. Jednak czujne społeczeństwo, bardzo szybko zareagowało na próbę przemycania sztucznych dodatków pod etykietką „zdrowia”. Sprzeciw przeciwko zastosowaniu aspartamu na masową skalę wniósł najpierw lekarz neurolog Dr John W. Olney, potem prawnik organizacji "Consumer" James Turner. Doprowadzono także do dochodzenia, z którego wynikało, że jest to substancja szkodliwa, niebezpieczna dla zdrowia. Wycofano go po paru miesiącach od wprowadzenia na rynek.

Jednak w latach osiemdziesiątych firmę, która zajmowała się badaniami nad szkodliwością aspartamu, kupił koncern Monsanto… Od tej chwili aspartam oficjalnie przestał wzbudzać obawy co do szkodliwości jego zastosowania i zaczęto stosować go intensywnie na masową skalę. Obecnie E951 mamy możliwość spożywania w przeróżnych produktach od gum do żucia, poprzez napoje, soki, kisiele, piwo, chrupki aż po leki, w tym także środki na kolkę dla niemowląt, które można stosować już od 1 dnia życia!

Aspartam jest reklamowany jako jeden z koniecznych składników diety redukcyjnej mającej poprawić stan zdrowia osób z nadwagą. Natomiast spożywanie produktów zawierających ten składnik ma zapobiegać otyłości czy cukrzycy.

Jednak w 1994r. ujawniono raport US Department of Health and Human Services, w którym wynotowano kilka z 90 różnych udokumentowanych symptomów powodowanych przez aspartam, m.in.:
  • przybieranie na wadze,
  • bóle głowy/migreny,
  • zawroty głowy,
  • napady epilepsji,
  • nudności,
  • drętwienia,
  • skurcze mięśni,
  • wysypki,
  • depresje i wiele innych.

W tekście można znaleźć odnośniki do wyników kilku wyrywkowych badań, które sugerują występowanie związków pomiędzy spożywaniem aspartamu a chorobami układu limfatycznego czy rakiem mózgu. Jednak nie ma na to niezbitych dowodów – do tej pory nie przeprowadzono dokładnych badań na większą skalę, które potwierdziłyby lub zaprzeczyły tym doniesieniom. Mimo to podane do publicznej wiadomości podejrzenia budzą wątpliwości, wywołują niepokój i doprowadzają do licznych dyskusji na temat tego związku chemicznego.

Niestety, sprawa z aspartamem nie jest nagłaśniana. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Jest to BARDZO popularny związek, dodawany do BARDZO wielu produktów, a wszelkie „pomówienia” szkodzą interesom koncernów go produkujących i stosujących.


Źródło: www.stopcodex.pl, www.eioba.pl, film dokumentalny "Rakotwórcza słodycz" wyświetlany na kanale Planete

Tagi: Dr   John   Olney   W.   dla   kolki   na   neurolog   niemowląt   środki  

Przeczytaj także:

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledziowa sałatka z czerwoną cebulą i brzoskwinią POTRAWA WIGILIJNA

Śledź i brzoskwinia? To pytanie zadaje sobie zapewne każdy z Was. Jest to dość nietypowe połączenie, zwłaszcza jak na potrawę wigilijną. Wypróbujcie nasz przepis, a przekonacie się, że jest to nie tylko zdrowa, ale i smaczna para... ... więcej »
Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Poznaj najpopularniejsze drożdże piekarskie — do czego warto je wykorzystać?

Obecnie na rynku znajduje się wiele różnych typów drożdży, a jednym z nich są drożdże piekarskie. Okazuje się, że można je podzielić na kolejnych kilka rodzajów, które z powodzeniem można wykorzystywać również do przygotowywania... więcej »
Pasta z bobu

Pasta z bobu

Bób to zdrowa przekąska do skubania podczas oglądania meczów w telewizji. Jednak mało kto wie, że pasta z bobu idealnie zastępuje masło do kanapek! A przygotowanie jej nie zajmie Wam więcej niż 10 minut! ... więcej »
Zdrowe potrawy wigilijne

Zdrowe potrawy wigilijne

Święta to piękny czas, gdzie w domu pachnie świeżą choinką, porządkami, wypiekami, prezentami, a za oknem widać opadające białe płatki śniegu. Niedługo rozlegnie się dzwonek do drzwi i przyjadą do nas najbliżsi - rodzina, przyjaciele.... więcej »
Słodkie przetwory z dzikich roślin

Słodkie przetwory z dzikich roślin

Mus z poziomek, kisiel z owoców dzikiego bzu, chłodnik i syrop z kwiatu akacji, galaretka z owoców czarnej porzeczki… A to wszystko oczywiście domowej roboty. Brzmi smakowicie? Na co czekacie? Szykujcie fartuchy, słoiki, owoce... Kto ma ochotę... więcej »


Jeśli chcesz w pełni korzystać z możliwości i funkcjonalnosci serwisu Ekorodzice.pl, dołącz do nas! Rejestracja nie zajmie Ci więcej niż 2 minuty!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów