Ekorodzice

Domowy chleb

Autor: mama_stasia 2013.05.12, 09:36
Tradycyjny domowy chleb zaczynamy od zrobienia zakwasu. Potem czekamy 2 lub 3 dni, aż zakwas zacznie pachnieć świeżym chlebem żytnim i bierzemy się za robienie chleba.  A czy znacie przepis na irlandzki chleb domowy? Tutaj obejdzie się bez zakwasu.

fot. www.sxc.hu


PRZEPIS NA IRLANDZKI CHLEB DOMOWY
  • 1 i ¼ kg mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 i ¼ litra ciepłej wody
  • 55 g stopionej margaryny

Mąkę wsypujemy do naczynia. Drożdże, sól i margarynę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto przez około 15 minut, po czym nakrywamy je wilgotną ściereczką. Pozostawiamy na ok. 1 lub 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy trzy okrągłe bochenki. Nacinamy lekko pod skosem ciasto w dwie strony i wkładamy je na wysmarowaną olejem blachę. 10 min przed zakończeniem pieczenia możemy posmarować wierzch chleba mlekiem, aby nadać mu chrupiącą skórkę. 

Pieczemy:
  • 15 min – 220 st.
  • 20-25 min –190 st.


Tagi: chleb   domowy   kuchnia   zdrowa  

Przeczytaj także:

Jabłka z cynamonem

Jabłka z cynamonem

Nie jest odkrywczym stwierdzenie, iż najzdrowiej jeść produkty lokalne i sezonowe. Osobiście najbardziej cenię lato i jesień za owocowo-warzywne dary pozwalające na rozwijanie kulinarnych inspiracji. Poniżej prezentuję przepis na nieskomplikowaną,... więcej »
Ciasto waniliowe

Ciasto waniliowe

Wanilia była rarytasem znanym początkowo jedynie w krajach Ameryki Środkowej i Południowej. Tylko tam żyły owady potrzebne do zapylania żółto-białych kwiatów. Na szczęście znaleziono rozwiązanie, dzięki któremu roślina może być uprawiana... więcej »
Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Składniki diety przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej

Od kilku lat ciągle rośnie świadomość znaczenia właściwego odżywiania i aktywności fizycznej. Coraz więcej osób zmienia swoje nawyki żywieniowe i wprowadza do codziennej diety pełnowartościowe składniki. Połączenie zdrowego menu... więcej »
Co zrobić z czerstwym chlebem?

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Jak często wyrzucasz chleb? Kilka razy w tygodniu, w miesiącu, w ciągu roku? Zastawów się trzy razy, zanim zrobisz to po raz kolejny! Dzięki sztuczkom naszych użytkowniczek czerstwy chleb stanie się ulubionym przysmakiem niejednej rodziny...... więcej »
Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

Żywność, której nie należy trzymać w lodówce!

W każdym domu znajdziemy produkty, które lubią dojrzewać na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej. Często jednak o tym zapominany i żywność ta trafia do lodówki. Co to za produkty i jak działa na nie niska temperatura? Dowiecie się z naszej... więcej »


Komentarzy: 4
{opis}
28.06.2013 23:02 - dociekliwa
Nie wiem czy chlebem dla leniwych można nazwać ten wypiek Ja jestem chyba za leniwa:D
{opis}
01.06.2013 13:36 - iaera
Ja robię ręką bez żadnej maszyny, szybko, łatwo i zawsze wychodzi. Ale na drożdżach
{opis}
15.03.2013 22:17 - emiczek
Ja dostałam wypiekacz do chleba na wesele i muszę przyznać świetna sprawa. Tylko się wsypuje produkty, naciska przycisk i reszta robi się sama. Chleb wychodzi łatwo z formy - nie ma po tym prawie zmywania - jedna foremka z paroma okruszkami :)
{opis}
07.04.2012 16:12 - ela_wielo
Nie sądziłam, że to takie proste; koleżanka do zrobienia chleba używa jakiejś magicznej maszyny zakupionej w biedronie i to mnie wstępnie odstraszyło. Ale ten przepis mnie zachęca, wypróbujemy!
Najlepsze prezenty świąteczne
zrobione własnoręcznie np. techniką decoupage
praktyczne, takie które przydadzą się w domu, a nie będą tylko ozdobą
dobra książka - ma szanse trafić w gust każdego
karta podarunkowa
inne

Kategorie Blogów